Viirushaigus – kas paratamatus või siiski ennetatav?
| 02. 04. 2018
Viirused levivad õhuga ja neist pole pääsu, kuulutavad ühed, teised aga ei haigestu kuigi viibivad haigestunutega samas ruumis. Raskes olukorras on väikeste lastega pered kus väikelapse haigus jätab koju haigevoodi äärde ka vanema, kes sageli ka ise haigestub. Kas siis on võimalik ennetada või võtta seda kui paratamatut igal aastal korduvat haigusteperioodi.
Kuna immuunsusüsteem hõlmab kogu organismi: lümfi, mis läbib kogu me keha, põrna, mis filtreerib verd ja toodab antikehi, luid, kus toimub vereloome, limaskesti, mis vooderdavab meie nina, kurku, kopsu, soolestikku jne, on oluline kogu keha toimimine tervikuna. Esmalt saame pöörata tähelepanud kõigele sellele, mida tunneme tervisliku eluviisina. Piisav ööuni, tervislik toit, igapäevane liikumine ja stressi ehk närvisüsteemi koormuse vähendamine on alati esmased. Suhkur, alkohol, suitsetamine, halb või vähene uni, vähene köögiviljade tarbimine on meie immuunsüsteemi tõelised vaenlased. Kui olete rangel dieedil, sööte ühekülgselt ja ei saa toiduga kätte optimaalses koguses vitamiine, mineraalaineid ja fütotoitaineid, olete põhjustanud oma vastupanuvõime väiksema võimsuse. Ka meie kliima pakub suuremat väljakutset- vähene päike tekistab sesoonset meeleolulangust ja kroonilist D-vitamiini defitsiiti. Positiivne emotsionaalne seisund hoiab meid heas toonuses ning organismi tasakaalus. Piisavalt D-vitamiini aga ei ole suurt lootust ilma toidulisandit kasutamata kätte saada.
Uuemad teadmised räägivad meile soolestiku mikroobide tähtsusest meie vastupanu kujunemisel. Nende oluliste mikroorganismide heaks toimimiseks tuleks süüa hapendatud toite ja süüa piisavalt kiudaineid, mis toidavad omakorda soolestikus elavaid baktereid. Sellised toiduained on peamiselt puu- ja köögiviljad, marjad, pähklid ja seemned, täistera- ja kaunviljad. Abiks on alati probiootikumi preparaadid , mis sisaldavad nii häid baktereid ja ka nende toitu – kiudaineid. Ravimid, eriti antibiootikumid, stress, vähene kiudainete tarbimine vähendab meis elavate mikroorganismide kooslust ja mida liigivaesem see on seda vastuvõtlikumad oleme haigustele. Pärast antibiootikumi kuuri on vähenenud ka mõningate vitamiinide tootmine meie soolestikus, mille puhul oleks hea teha multivitamiini kuur.
Väikelastel areneb mikroorganismide kooslus välja teiseks- kolmandaks eluaastaks aga immuunsüsteem alles viiendaks eluaastaks, arvatakse, et sel vahemikul läbipõetud haigused aitavad toota antikehi, mis hiljem samad haigused ära tunnevad ja me enam ei haigestu. Seega võibki olla esimene laste- või sõimeaasta lastele haigestumiste rohke, kuna puutub kokku paljude uute bakteritega, sööb teistsugust toitu ja on suurema stressis vanematest lahusoleku tõttu. Lapsel on oluline haigusest taastumine ja vastupanuvõime taastumine, enne kui uuesti lasteaeda minna. Toetada saab looduslike vahenditega nagu kibuvits, astelpaju, punane päevakübar aga oluline on ka oomega-3 rasvhapped, mille peamiseks allikaks on kalaõli aga ka kanepi- ja tśiia seemned või purustatud linaseemned. Ka tsink on oluline immuunsust toetav mineraalaine, mida leiame rikkalikult näiteks kõrvitsaseemnetest, lihast, munast, piimatoodetest ja loomulikult toidulisandina. Tsink toetab meie limaskesti, mis puutuvad haigustekitajaga kokku ninas, kurgus, kopsus, soolestikus. Ka maohappe tootmine on seotud tsingiga, mille abil toimub ka toiduga levivate bakterite kahjutukstegemine. Kahjuks on tsingi varud meie organismis piiratud, mis tähendab selle vajaliku mineraali pidevat saamist. Tsink pärsib ka otseselt mitmete viiruste sh herpesviiruse kasvu. Kasuks on alati ka C-vitamiini rikaste toitude söömine või preparaadi tarvitamine- on tõendeid, et ka haiguse läbipõdemise aeg võib lüheneda.
Veel vähetuntud immuunsuse toetaja ja tõhus viirushaiguste, köha, pärmseenega võitleja on sipelgapuu koor ehk Pau d´arco (ladina keeles Tabebuia avellanedae). Tegemist on troopilises Amazonase vihmametsades kasvava puuga, mille koorest tehakse teed ja valmistatakse ekstrakte. Tee on pisut mõrkja maitsega ja võib vajada maitsestamist. Lihtsam on kasutada kapsleid, mida saab vajadusel ka avada ja sisu näiteks kakaoga segada.
Selle kaunite roosade õitega puu koor on antibakteriaalse toimega, toimeaineks on lapahool, ms takistab bakterite ja haigustekitajate paljunemist. Samuti leidub seal ksülidiini nimelist ainet, millel on seenevastane toime, peatades näiteks pärmseene vohamise. Bioaktiivsed ained nagu naftakinoonid, mida samuti sipelgapuu koores leidub, on leidnud tõendust kasvajate allasurumises. Brasiilia teadlaste eelmisel aastal läbiviidud uuringus tõendati, et sipelgapuu võib olla podagra ja põletikuliste haiguste raviks paljutõotav aine.
Sipelgapuukoort ei tohiks tarvitada rasedad ja rinnaga toitvad emad ja ka väikelastele ning imikutele pole see sobiv. Inimesed kas tarvitavad verd vedeldavaid ravimeid, aspiriini ja ibuprofeeni sipelagpuu koort ei soovitata. Ka lõikusele minevad inimesed peaks lõpetama Pau d´arco tarvitamise kaks nädalat enne operatsiooni. Doosi osas on hea konsulteerida tervisespetsialistiga ja jälgida individuaalset reaktsiooni.
Alati kehtivad üleüldised soovitused haigestumise puhul – puhka, joo palju vedelikku ja ravi haigus korralikult välja. Haiguse järel tee organismi toetav kuur vitamiinide ja probiootikumidega, ennetamaks uusi haigestumisi ja tüsistusi. Haigena tööle ja kooli minna ei tohi.
Autor: Külli Holsting