Tsink – salarelv immuunsuse hoidmiseks
| On jaan.06,2020
Tsink on tänuväärne mikromineraalaine, mida leidub kehas vaid kaks kuni kolm grammi, kuid see-eest mängib olulist rolli ensüümide koostises ja immuunsüsteemi töös. Seetõttu tuleb praegusel külmal ajal immuunsüsteemi tugevuse säilitamiseks ja parandamiseks hoolitseda, et kehas oleks tsinki piisavalt.
Tsink – tagasihoidlik, kuid suure mõjuga panustaja!
Tsink on kehas nagu hunt kriimsilm, kellel on palju ülesandeid. Mineraalaine üheks peamiseks funktsiooniks on immuunsüsteemi toetamine, tänu millele on inimesed terved, elujõulised ning rõõmsameelsed. Tsink on mineraalne antioksüdant, osaleb insuliini sünteesimisel ja kilpnäärme talitusel. Samuti mõjutab tsink ka närvi-, immuun- ja reproduktiivse süsteemi, samuti maitsemeelt, lõhnataju ning nägemist. Palju on räägitud tsingi olulisusest rakkude taastumisel, kudede uuenemisel, haavade paranemisel ja lastel normaalse kasvu tagamisel. Kuna tsink mõjutab sajakonna erineva ensüümi tööd, siis see tähendab, et tsingipuuduse korral on negatiivselt mõjutatud suur osa organismist – ainevahetus, organite töö ja toitainete omastamine. Nagu öeldud, tsinki on kehas vähe, kuid selle panus meie organismis on suur.
Keskmiselt vajab täiskasvanud inimene tsinki 10-15 milligrammi, kusjuures meeste tsingivajadus on suurem (14-16mg) ning naistel väiksem (11-12mg).
Mida süüa, et garanteerida tsingi tasakaal oma organismis?
Tsinki saab inimene peamiselt igapäevatoidust ja valik, mida süüa, on üsna lai. Kui oled mereandide armastaja, siis tasub süüa molluskeid, krabi, austreid ja kala. Lihasõpradele sobivad looma-, sea- ja lambaliha, aga ka maks. Samuti leidub tsinki kaunviljades, nagu ubades, läätsedes ja hernestes. Teraviljatoodetest tuleks eelistada rukist, tatart ja kaera (kliid või helbed). Tsinki leidub ka eestlaste toidulaual igapäevastes toiduainetes nagu piimas, juustus, tomatis, sibulas, munas, seemnetes ja puuviljades. Kehal aga puudub spetsiaalne tsingi säilitussüsteem, seetõttu hoiab tsingi taset normis pidev tasakaalustatud toitumine ja ühekülgne toitumine võib tekitada selle puudust.
Söön korralikult, miks tekib siiski tsingipuudus?
Kehal on suurepärane võime ise reguleerida tsingi omastamist. Kui kehas on tsinki puudu, siis omastamine on parem ja vastupidi. Ometi juhtub tihtipeale nii, et toitumine on justkui korras, kuid tsingitase läheb ikka paigast. Miks see nii on? Tsingipuudust tekib kergemini rasedatel ja kasvueas noortel, aga ka suure füüsilise koormusega inimestel. Higistamine alandab tugevalt tsingitaset, aga näiteks ka rohke alkoholi tarbimine. Samuti võib tsingipuudust tekitada liigne soolase ja magusa toidu söömine, stress, ravimid või kroonilised haigused. Arvatavasti on paljudel meist selline elustiil, mille puhul tsingi tase ei pruugi olla piisav. See tähendab aga otseselt ohtu immuunsüsteemi tööle.
Kuidas ära tunda tsingipuudust?
Kui on tekkinud tsingipuudus, siis võib sellest märku anda juuste väljalangemine, nõrgad küüned, kehv nägemine, maitse ja lõhna tundlikkus, sage haigestumine, naha kuivus, haavade aeglane paranemine, vereringehäired, isutus, alkoholitaluvuse langus ja pidev väsimus. Lisaks nende tunnustele, võivad meestel viidata tsingipuudusele eesnäärmeprobleemid ning lastel kasvupeetus ja sugulise küpsemise häired. Kuigi sümptomeid on palju, siis enamasti on tegemist kergekujulise tsingipuudusega, raskekujulist tsingipuudust esineb arenenud riikides harva.
Külmetushaiguste hooajal on eriti oluline hoida tsingitase normis!
Tsinki peaksid juurde manustama need, kes on märganud juuste välja langemist, naha kuivust ja küünte nõrkust. Kuna juurviljadest omastab organism tsinki kehvemini kui lihast, siis on tsingi tarbimine ülioluline taimetoitlasele, kes enamasti reeglina manustavadki tsinki juurde. Ent erilist tähelepanu tuleb immuunsüsteemi tugevdamisele pöörata praegusel külmetushaiguste hooajal. Tsink aitab vähendada külmetushaigustesse nakatumist, osaledes immuunsüsteemi rakkude arengus. Hoides tsingitaseme korras, püsid suurema tõenäosusega tervena ka külmetusviiruste tipp-hooajal.
Lisanditest ei ole kasu, kui need ei imendu!
Toidulisandite manustamisel on eriti oluline nende imendumine. Tsingi imendumisel mängib erilist rolli vitamiin B6, mis aitab organismil paremini tsinki omastada. Seetõttu soovitame valida just sellised toidulisandid, kus mõlemad ained on preparaadis üheskoos. Nii saab kindel olla, et tsingi manustamisest on ka kasu ning keha on võimeline seda omastama.
Hea imendumisega Puhdistamo Tripla Tsink
Tripla Tsink on Soomes toodetud hea imendumisega tsingikapsel, milles on lisaks tsingile ka C- ja B6-vitamiin. Tsink on vajalik ligi 300 ensüümi koostises, vereloome protsessis osalemiseks, organismi kasvamiseks, immuunsüsteemi toetamiseks ja haavade paranemiseks, eesnäärme funktsioneerimiseks ning naissuguhormoonide aktiivsuseks, aga ka maitsmisretseptorite normaalse arengu tagamiseks ja A-vitamiini ainevahetuses ja nägemises.
Alusta uut aastat tervena ja toeta oma immuunsüsteemi!