Toorkakao kakaonibsid: tooršokolaadi 11 kasutegurit tervisele
| On märts15,2021
Kakaooad on juba iidsetest aegadest kõrgelt hinnatud selle maitsva maitse ja märkimisväärse kasu eest tervisele. Õrnalt röstitud kakaoubadest valmistatud kakaopulber on šokolaadi kõige puhtam ja loomulikum vorm.
Toorkakao on erakordselt rikas kakao-flavanoolide – taimsete antioksüdantide poolest, mis uuringute kohaselt toetab mitmesuguseid tervisega seotud eeliseid alates väsimuse vähendamisest kuni südame tervise, kognitiivsete funktsioonide ja vererõhu reguleerimiseni.
Lisaks sellele, et kakaopulber sisaldab palju flavanoole, on see rikas järgnevate looduslike allikate poolest:
- kiudaineid, toetades tervet soolestikku.
- valk, mis on vajalik lihasmassi säilitamiseks ja kasvatamiseks.
- kaalium, mis on oluline lihaste ja neuroloogiliste funktsioonide jaoks.
- magneesium, mis on oluline energia ainevahetuseks ja tervislikuks psühholoogiliseks funktsiooniks, luud ja hambad.
- looduslikud ühendid, mis teadaolevalt vähendavad ärevust ja tõstavad meie meeleolu.
- antioksüdandid, toetades säravat, noorema välimusega nahka.
Arvatakse, et kakaod kasutas esmalt Kesk-Ameerika maiade tsivilisatsioon. Seda tutvustasid Euroopasse Hispaania vallutajad 16. sajandil ja see sai kiiresti populaarsust tervist edendava ravimina.
Toorkakao pulber on valmistatud kakaoubade purustamisel ja rasva või kakaovõi eemaldamisel.
Tänapäeval on toorkakao kõige kuulsam oma rolli poolest šokolaadi tootmises. Kaasaegsed uuringud on näidanud, et see sisaldab tõepoolest olulisi ühendeid, mis võivad sinu tervisele kasu tuua.
Siin artiklis toome välja 11 toorkakao kasutegurit tervisele, ilule ja toitumisele.
1. Toorkakao toetab südame tervist
Meie süda ja eriti verevool pole meie üldise tervise osas alati esimesed mõtted. See tundub “möödarääkimine”, kui mõelda, et tervislik verevool on meie kõigi organite ja kehaliste protsesside edukaks toimimiseks ülioluline.
Vereringesüsteem vastutab toitainete, vee ja hapniku transportimise eest organismi igasse rakku läbi keeruka veresoonte, arterite ja kapillaaride võrgu, mis oleks lamedana asetatuna 60 000 miili pikk!
Tervislik verevool on vajalik südame, aju, naha, silmade, maksa, immuunsüsteemi, seedesüsteemi ja muu nõuetekohaseks toimimiseks. See on isegi oluline meie treeningu jõudluse ja taastumise jaoks.
Kõike seda silmas pidades pole üllatav, et südamehaigused on maailmas surmapõhjuste seas number üks, teatas Maailma Terviseorganisatsioon.
Toorkakao flavanoolid aitavad:
- Edendada südame-veresoonkonna tervist
- Toetada arterite elastsus
- Soodustada tervislikku vereringet
- Võib vähendada kõrget vererõhku, parandades lämmastikoksiidi taset
PlanetBIO kakaonibsid on valmistatud röstimata ja mehaaniliselt purustatud criollo kakaoubadest. Kuumutamata kujul säilivad kakaoubades selle kõik olulised toitained. Need on heaks kiudainete, valkude ja mineraalainete allikaks. Kakaonibsid on antioksüdantide rikkad ja kõrge toiteväärtusega, sisaldades arvestatavas koguses valku, kiudaineid, polüfenoole ja mineraalaineid näiteks kaaliumi, magneesiumi, rauda ja tsinki. Kakaooad sisaldavad mõningal määral meeleolu parandavaid ühendeid nagu kofeiin ja teobromiin. Teobromiin stimuleerib närvisüsteemi ja laiendab veresooni.

2. Toorkakao vähendab väsimust ja energiapuudust
Teadlased testisid flavanoolirikka kakao kasutamist 40 täiskasvanud patsiendil, kes jõid kuue nädala jooksul iga päev tassi kuuma šokolaadi. Osalejatele anti kas flavanoolirikast toorkakaopulbriga valmistatud šokolaad või madala flavanooliga versioon.
Need, kes said kõrge flavanoolisisaldusega toorkakao jooki, kogesid testide järgi 45% erksust ja 80% rohkem kõndimiskiirust. Ehkki vaja on rohkem uuringuid, näitavad tulemused, et toorkakao võib olla kasulik väsimuse ja keha väsimuse vähendamiseks.
Lisaks suurele flavanoolisisaldusele on kakaopulbris ka rikkalikult magneesiumi – kofaktor inimorganismis toimuvate üle 350 ensüümreaktsiooni jaoks, millest paljud hõlmavad energia ainevahetust. Magneesiumi tarbimise suurendamine on lihtne ja loomulik viis väsimuse ja väsimuse vähendamiseks.
3. Toorkakako on rikas polüfenoolide poolest, mis annavad palju kasu tervisele
Polüfenoolid on looduslikult esinevad antioksüdandid, mida leidub sellistes toiduainetes nagu puuviljad, köögiviljad, tee, šokolaad ja vein. Neid on seostatud arvukate tervisega seotud eelistega, sealhulgas vähenenud põletik, parem verevool, madalam vererõhk ja kolesterooli ja veresuhkru taseme paranemine.
Kakao on üks rikkamaid polüfenoolide allikaid. Eriti palju on seda flavanoolides, millel on tugev antioksüdant ja põletikuvastane toime.
Kakao töötlemine ja kuumutamine võib aga kaotada selle kasulikud omadused. Kibeduse vähendamiseks töödeldakse seda sageli ka leelisega, mille tulemuseks on flavanooli sisalduse vähenemine 60% võrra. Nii et kuigi kakao on suurepärane polüfenoolide allikas, ei anna kõik kakaod sisaldavad tooted samasuguseid eeliseid.
4. Toorkakao soodustab seedimist ja hoiab seda tervena
Toorkako sisaldab kiudaineid, mis stimuleerivad keha seedetrakti ensüüme ja aitavad kaasa toitainete imendumisele, parandades seedetegevust, soolestiku tervist ja soolestiku korrapärasust. Kiud võivad aidata kaasa ka kaalu langetamisele, kuna see aitab täiskõhutunnet pikemalt hoida.
5. Võib parandada depressiooni ja meeleoluhäireid
Lisaks kakao positiivsele mõjule vanusega seotud vaimsele degeneratsioonile võib selle mõju ajule parandada ka meeleolu ja depressiooni sümptomeid. Positiivne mõju meeleolule võib olla tingitud kakao flavanoolidest, trüptofaani muundamisest looduslikuks meeleolu stabiliseerivaks serotoniiniks, selle kofeiinisisaldusest või lihtsalt šokolaadi söömise sensoorsest naudingust.

Ühes rasedate naiste šokolaadi tarbimist ja stressitaset käsitlevas uuringus leiti, et šokolaadi sagedasem tarbimine oli seotud vähenenud stressi ja beebide meeleolu paranemisega. Lisaks avastati teises uuringus, et kõrge polüfenoolisisaldusega kakao joomine parandas rahulikkust ja rahulolu. Samuti näitas vanematel meestel läbi viidud uuring, et šokolaadi söömine oli seotud üldise tervise ja psühholoogilise heaolu paranemisega.
Kuigi nende varajaste uuringute tulemused on paljutõotavad, on enne täpsemate järelduste tegemist vaja veel uurida kakao mõju meeleolule ja depressioonile.
6. Võib aidata kaasa kaalujälgimisele
Mõnevõrra paradoksaalsel kombel võib kakao tarbimine isegi šokolaadi kujul aidata teil kehakaalu kontrollida. Arvatakse, et kakao võib aidata energiakasutuse reguleerimisel, söögiisu ja põletiku vähendamisel ning rasvade oksüdeerumise ja täiskõhutunde suurendamisel. (Uuringu link)
Rahvastikuuuringus leiti, et šokolaadi sagedamini tarbinud inimeste BMI oli madalam kui inimestel, kes sõid seda harvemini, hoolimata sellest, et ka esimene rühm tarbis rohkem kaloreid ja rasva. Lisaks leiti vähese süsivesikusisaldusega dieeti kasutanud kaalulangusuuringus, et rühm, kellele manustati päevas 42 grammi 81% kakaošokolaadi, kaotas kehakaalu kiiremini kui tavaline dieedigrupp.
Teised uuringud on aga leidnud, et šokolaadi tarbimine suurendab kaalu. Ometi ei teinud paljud neist vahet tarbitud šokolaadi tüübil – valgel ja piimašokolaadil pole samu eeliseid kui tumedal.
Üldiselt näib, et kakao ja kakaorikkad tooted võivad olla kasulikud kehakaalu langetamisel või kaalu säilitamisel, kuid vaja on täiendavaid uuringuid.
7. Aitab vabaneda stressist
UCL-i 2019. aasta uuring näitas, et tumeda šokolaadi söömine aitab vähendada ärevust, positiivselt mõjutada meeleolu ja leevendada depressiooni sümptomeid. Uuringus võrreldi šokolaadi tarbimist depressiooni sümptomitega 13 000 USA täiskasvanul. Inimesed, kes sõid viimase 24 tunni jooksul tumedat šokolaadi, teatasid depressiooni tundest 70% vähem.
Toorkakao pulber või kakaonibsid on magneesiumi- ja kaaliumiallikas, mis mõlemad on normaalse psühholoogilise funktsiooni ja närvisüsteemi töö jaoks hädavajalikud. Ajakiri Psychology Today nimetas magneesiumi tegelikult “The Original Chill Pill … vana kodune ravim ärevuse, apaatia, depressiooni, peavalude, ebakindluse, ärrituvuse, rahutuse … ja turtsumise vastu.”
Üks portsjon kakaopulbrit sisaldab 26% sinu magneesiumi NRV-st ja 15% sinu kaaliumi NRV-st, nii et selle lisamine oma rutiini aitab sul võidelda stressiga, lõõgastuda ja säilitada rahutunne.
8. Vananemisvastase toimega
See ei paranda mitte ainult mõtlemisoskust, vaid kakaopulbris leiduv kõrge antioksüdantide sisaldus võib vananemisega kognitiivset langust neutraliseerida või aeglustada. Lisaks on uuringud näidanud, et flavonoidide rikas dieet aitab vähendada dementsuse riski.
Kakao vananemisvastastest võimalustest ei saa kasu mitte ainult meie seesmine tervis – kakaos leiduvad polüfenooli antioksüdandid kaitsevad meie rakke enneaegse oksüdeerumise või hävimise eest ning võivad hoida meid ka nooremana. Proovi teha omatehtud Kakao kehakoorija ja kasutada pärast dušši, et värskendat keha ja nägu.
PlanetBio kakaonibsid jakoonijuure siirupiga on suurepärane energiat andev vahepala. Kakaonibsid annavad kiirelt energiat ja rahuldavad magusavajadust. Need on valmistatud röstimata ja mehaaniliselt purustatud criollo-ubadest. Kakao annab energiat, toimib afrodisiaakumina, mõjub positiivselt meeleolule.
Jakoonijuuresiirup on omapärane magustaja, milles sisalduv suhkur ei ole seeditav, vaid muutub soolestikus toiduks headele bakteritele, on madala glükeemilise indeksiga, toetab soolestiku normaalset mikrobiootat ning vitamiinide-mineraalainete imendumist seedetraktist.
9. Toetab naha tervist
Lisaks südamehaigustele leevendusele on kakaopulber looduslikult rikkalik nahka armastavate antioksüdantide rikas allikas.
Mitmetes uuringutes on uuritud kakao kaitsvat toimet hambaaukude ja igemehaiguste vastu. Kakao sisaldab palju ühendeid, millel on antibakteriaalsed, ensümaatilised ja immuunsust stimuleerivad omadused, mis võivad kaasa aidata selle suuõõne tervisele.
Antioksüdandid aitavad neutraliseerida vabade radikaalide kahjulikku mõju nahale, suurendavad kollageeni tootmist, suurendavad rakkude paranemist ja neutraliseerivad vananemisilminguid. Pärast kuue nädala pikkust flavanoolse kakaopulbri tarbimist paranes naha hüdratsioon sõltumatud uuringus 21% võrra. Hästi hüdreeritud nahk on paremini kaitstud välismõjude eest ja sellel on sile, terve särav välimus.
10. Soodustab efektiivset ajutööd
On tõestatud, et kakaos ja tooršokolaadis leiduvatel flavonoididel on ajule positiivne mõju – see aitab parandada erinevaid kognitiivseid ja visuaalseid ülesandeid. Selle tulemus on tõhusam verevool erinevatesse närvikudedesse, mis reguleerivad ja kontrollivad keha funktsioone ja tegevust. Üks tervetel vabatahtlikel läbi viidud uuring näitas, et juba 5 päeva pärast kõrge flavanooliga kakao tarbimist paranes aju verevool.
Lisaks näitas teadlaste sarnane uuring, et kakao-flavanoolide igapäevane tarbimine parandas kergete kognitiivsete häiretega vanemate täiskasvanute mõtlemisoskust.

11. Võib omada vähi vastaseid omadusi
Puuviljades, köögiviljades ja muudes toiduainetes sisalduvad flavanoolid on oma vähki vastaste omaduste, vähese toksilisuse ja väheste kahjulike kõrvaltoimete tõttu äratanud suurt huvi. Toorkakaos on flavanoolide kontsentratsioon kõigist toiduainetest kaalu kohta kõige suurem ja see võib oluliselt aidata kaasa nende kogusele sinu toidus.
Kakaokomponentide katseklaaside uuringutes leiti, et neil on antioksüdantne toime, nad kaitsevad rakke reaktiivsete molekulide kahjustuste eest, võitlevad põletikuga, pärsivad rakkude kasvu, kutsuvad esile vähirakkude surma ja aitavad vältida vähirakkude levikut. Loomkatsed, kus kasutati kakaorikkaid toite või kakaoekstrakte, on andnud positiivseid tulemusi rinna-, pankrease-, eesnäärme-, maksa- ja käärsoolevähi, samuti leukeemia vähendamisel.
Inimeste uuringud on näidanud, et flavanoolirikas toitumine on seotud vähiriski vähenemisega. Kuid tõendid kakao kohta on veel mittetäielikud. Väikesed inimeste uuringud kakao ja vähi kohta näitavad, et see võib olla võimas antioksüdant ja võib mängida rolli vähi ennetamisel. Siiski on vaja palju rohkem uuringuid.
Kakao kasutamise lihtsad viisid toidus ja oma harjumustes
Täpne kakaokogus, mida peaksid tervisele kasuliku kasu saamiseks oma dieeti lisama, pole selge. Euroopa Toiduohutusamet soovitab südametervise kasulikkuse saavutamiseks 2,5 grammi kõrge flavanooliga kakaopulbrit või 10 grammi kõrge flavanooliga tumedat šokolaadi, mis sisaldab vähemalt 200 mg flavanoole päevas.
Kuid teised teadlased on seda arvu liiga madalaks pidanud, kes väidavad, et eeliste nägemiseks on vaja suuremaid flavanooli koguseid. Üldiselt on oluline valida kõrge flavanooli sisaldusega kakaoallikad – mida vähem töödeldud, seda parem!
Maitsvad ja lihtsad viisid kakao lisamiseks toitumisele on järgmised:
- Söö tumedat šokolaadi: veendu, et see oleks hea kvaliteediga ja sisaldaks vähemalt 70% kakaod.
- Kuum / külm kakao: Sega šokolaadipiimakokteili jaoks kakao oma lemmik piima- või taimse piimaga.
- Smuutid: toorkakaod võid lisada lemmikule tervislikule smuutiretseptile, et anda sellele rikkalikum šokolaadine maitse.
- Pudingud: Kodustele pudingutele, näiteks chia hommikupudingutele või riisipudingutele, saad lisada toorkakaopulbrit (mitte hollandi keelt).
- Vegan šokolaadivaht: töötle avokaado, kakao, mandlipiim ja magusaine nagu näiteks datlid. Kokku saad suussulava šokolaadivahu!
- Puista kakaonibsid või kakaopulber üle puuviljade: eriti kena on puistatud banaanidele või maasikatele!
- Granola baarid: lisa kakaonibse või -pulbrit oma lemmikule granola baaride segule, et tervisele kasu tuua ja maitset rikastada.
Kokkuvõte toorkakaost
Kakao on maailma köitnud tuhandeid aastaid ja on šokolaadi kujul suur osa moodsast köögist. Kakao tervislik kasu on põletiku vähenemine, südame ja aju tervise paranemine, veresuhkru ja kehakaalu kontroll ning terved hambad ja nahk. Kui soovid tervisele kasu maksimeerida, kasuta kindlasti leelistamata kakaopulbrit või tumedat šokolaadi, mis sisaldab üle 70% kakaod.
Pea meeles, et šokolaad sisaldab endiselt märkimisväärses koguses suhkrut ja rasvu, nii et kui kavatsed seda kasutada, pea kinni mõistlikest portsjoni suurustest ja ühenda see tervisliku tasakaalustatud toitumisega.
Kasutatud allikas: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cacao-powder#1