Spirulina: abiks rauapuudusele ja allergiate ennetamisel
| On juuni02,2020
Emake Loodus on kinkinud meile tõelise vitamiinipommi ja terviseturgutaja spirulina. Rohke proteiini ja unikaalsete toitainetega sinivetikas ehk spirulina on maal elutsenud juba miljardeid aastaid. Spirulina on lihtne üherakuline spiraalikujuline mikrovetikas, mis kasvab looduslikult soojades värske veega järvedes, allikates ja vähesoolases vees. Spirulina ei ole mitte ainult üks maailma tervislikumaid toite, vaid ka vanimaid. Teadaolevalt kasutasid asteegid seda toiduna juba 16. sajandil.
Spirulina sisaldab oma kuivmassist umbes 60-70% valku ning kõiki inimorganismile asendamatuid aminohappeid. Valkudel on täita väga oluline roll keha uuenemisprotsessides ja ainevahetuses. Lisaks panustavad valgud tugeva immuunsüsteemi loomisesse ning kannavad üle närviimpulsse.
Abiks rauapuudusele ja allergiate ennetamisel
Eraldi tähelepanuväärne on spirulina rauasisaldus. 10 grammi spirulinat katab kuni 70% meie päevasest rauavajadusest ning kuni neljakordse päevase miinimum vajaduse A-, B-, D- ja K- vitamiini järele. Seega on see äärmiselt hea rauaallikas ning on suureks abimeheks raua omastamisel aneemiat põdevatele inimestele.
Spirulinal (nii pulbri kui tablettidena) on tõendatult allergiaid leevendav mõju, sisaldades peptiide, mida teadlased on hakanud uurima just nende allergiavastaste omaduste tõttu. Oma toimelt aitab ta likvideerida põletikke, reguleerida veresuhkrut ja kolesteroolitaset. Soodustab normaalse mikrofloora teket seedesüsteemis ja muudavad organismi aluselisemaks, tugevdab immuunsust ja väljutab kehast mürkaineid.
Mineraalidest on spirulinas kaaliumi, kaltsiumi, kroomi, vaske, magneesiumi, mangaani, fosforit, seleeni, naatriumi ja tsinki.
Spirulina aitab:
- raua ja B-grupi vitamiinipuuduse korral
- kaalu langetamisel
- aktiivsus-ja tähelepanuhäirete korral
- heinapalaviku
- diabeedi
- stressi, kurnatuse, ärevuse, depressiooni
- menstruatsioonieelsete vaevuste leevendamisel
Samuti on spirulina kasulikke omadusi uuritud südameatakist taastumise korral, vanusest tingitud mälu halvenemise korral, elujõu ja energiataseme tõstmisel.

Spirulina aitab ennetada liiga kõrget kolesterooli taset ning tasakaalustab seda
Spirulina alandab kogu kolesterooli ja LDL-kolesterooli taset ning triglütseriidide kontsentratsiooni. Levima on jäänud müüt, et kolesterool on meie kehale halb. Tegelikult on kolesterool aga vägagi vajalik organismi edukaks funktsioneerimiseks. Selle tase organismis ei tohi lihtsalt liiga kõrge olla. Vastasel juhul põhjustab kolesterool tõsistesse südameveresoonkonna haigustesse haigestumist.
Spirulina aitab tasakaalustada kolesterooli taset. Kolesterool on vajalik sapphapete, steroidhormoonide ning D-vitamiini sünteesiks organismis ning rakkude kaitseks ja arendamiseks. Umbes 25% kogu kehas olevast kolesteroolist kasutab ära meie aju. Seega tasakaalus kolesteroolitase on meile lausa hädavajalik.
Mineraalidest on spirulinas kaaliumi, kaltsiumi, kroomi, vaske, magneesiumi, mangaani, fosforit, seleeni, naatriumi ja tsinki.
Spirulina valimisel tasub silmas pidada: vahel võib spirulina olla saastunud teise vetikaliigiga, mis toodab ainet nimega mikrotsüstiin. Saastunud spirulina võib põhjustada maksakahjustusi, kõhuvalu, iiveldust, oksendamist, nõrkust ja südamepekslemist, seega on oluline alati jälgida mahemärgise olemasolu toidulisandil. Hiinast pärit spirulinas on leitud ka raskemetallide jääke, nagu näiteks pliid, elavhõbedat ja arseeni. Eliksiirist leiad ainult äärmiselt kvaliteetse, puhta ja loodusliku PlanetBIO spirulina, mille oleme hoolega valinud enda tootevalikusse.
Kuidas tarbida spirulinat?
Spirulinat võid segada sisse igale toidule ja joogile, vastavalt enda maitse-eelistusele. Küll aga võib spirulina maitse tunduda esialgu harjumatu ja võõrana ning seetõttu soovitame soojalt seda vetikat segada puu- või juurviljamahladesse, smuutidesse, salatitesse, köögivilja-, riisi- ning kaunviljatoitudesse ja mujalegi. Väldi kuumutamist, sest see nõrgendab spirulina toimet.
Tervist toetava toime omandab spirulina, kui teda võtta 2-4 supilusikatäit pulbrina või tablettidena 4-8 tabletti päevas. Suurema koguse spirulina tarbimine on ohutu isegi nõrgema organismi puhul.

Eliksiiri nipid, kuidas spirulina maitset paremaks muuta
Lisa enda spirulinale neid koostiosi, et parandada selle maitset:
- sidrunit
- kaneeli
- laimi
- vanilje ekstrakti
- näpuotsaga meresoola
- piparmünti
- toormett
- cayenne pipart
Värskendav ja suvine spirulina smuuti:
Suurepärane algus suvehommikule!
- 1 spl PlanetBIO Spirulina pulbrit
- 1 banaan
- Ananassikuubikuid
- Veidi piparmündilehti
- 1 klaas vett ja jääd
- ⅕ avokaadot
- Peotäis maasikaid
Valmistamine
Blenderda vähemalt 1 minut ning naudi!


Kerge ja lihtne spirulina salatikaste
See lihtne Spirulina salatikaste sobib ideaalselt suvisele grillsalatile!
- 1 spl PlanetBIO Spirulina pulbrit
- Näpuotsaga cayenne pipart
- 2 spl neitsioliiviõli
- ½ riivitud sidruni – või laimikoort
- 1 pressitud küüslauguküüs
Valmistamine
Sega kõik koostisosad omavahel korralikult läbi, lisa kaste salatile ja naudi looduse väge!