Mis on supertoidud (inglise keeles superfoods)?
| 02. 04. 2018
Termini “superfood” kohta on väga erinevaid arvamusi ning tihti peetakse selle ümber käivat saginat vaid turunduslikuks võtteks. Kuigi ei leidu ühtegi kindlat nimekirja supertoitudest, on siiski tõstetud esile toite, milles on rikkalikult antioksüdante ja oomega-3 rasvhappeid. Supertoitudest on Ameerikas ja Austraalias kuulnud peaaegu kõik inimesed ning uuemad detoks–spaad kasutavad supertoite inimeste heaolu tõstmiseks.
Ka Eestis on viimasel ajal supertoitude pakkumine tõusnud ning Telliskivi Loomelinnakus pole enam toidukohta, kus mõnda väesmuutit või supertoidu-ampsu ei pakuta. Millest siis ikkagi selline sagin supertoitude ümber?
Üldiselt nimetatakse supertoitudeks neid toite, milles on toiteväärtus kõrgem kui enamikul teistel. Teisisõnu on need ühed toitainerikkamad saadused maailmas.
Millised on supertoitude peamised kasutegurid?
- Kõrge toiteväärtusega.
- Sisaldavad rohkesti vitamiine ja mineraale.
- Hea omastatavus ja seedimisel ei jää organismi jääkaineid.
- Mõned neist on head valguallikad, sisaldades kõiki vajalikke aminohappeid.
- Taimsed saadused on head fütotoitainete allikad. Fütotoitainete toimet organismile seostatakse peamiselt vähivastase ning südame-veresoonkonnahaigusi ennetava toimega.
- Paljud supertoidud toimivad justkui adaptogeen. Teisisõnu aitavad need kehal kohaneda muutustega hormoonsüsteemis, nagu stress ja neerupealiste väsimus.
- Aitavad tõsta üldist energiataset.
- Suurendavad füüsilist ja vaimset vastupidavust ja jõudlust.
![]() |
Eestlaste lemmik aastaaeg on kahtlemata suvi. Siis saab päikeselt D-vitamiini ja aias –turul antioksüdandirikkaid marju mugida. Kuid meil on palju ka pimedat ning jahedat aega, kui see kõik nii kättesaadav pole. Siis oleks hea keha just millegi seestpoolt soojendavaga turgutada. Üks imeline retsept on näiteks soojendav, antioksüdandirohke ja vitamiiniküllane kakaojook, milles on Ceyloni kaneel, toorkakao, tummine maca pulber, agaavisiirup ja vaniljekaun. Võta tassike, poe hetkeks diivaninurka, mõtle ilusaid mõtteid ja naudi…:) |
Pealegi, kui sa juhid oma tähelepanu sellelt, mida sa sööd, ka sellele, kuidas sa seda teed, siis võid leida, et ka su maitse-eelistused muutuvad aja jooksul tervislikumaks.
Kuidas ära tunda kõrge kvaliteediga väetoite?
Väetoidud muutuvad aina populaarsemaks ja kättesaadavamaks. Seetõttu on vahel kvaliteetse toote valimine muutunud parajaks peavaluks. Üks konkreetne soovitus on: lugege toote etikette.
Mõned näpunäited
- Vaata pakendit – kvaliteetne väetoidu pakend on õhutihe ja läbipaistmatu. See võimaldab tootel üle elada pikki transporditeekondi. Hermeetiliselt suletud pakendis toode ei rääsu ega liisu.
- Vali kindlasti mahemärgisega väetoit – nii väldid saasteaineid ja sertifikaadid annavad kindlust toote lähtekoha osas.
- Väldi odavaimat hinda – tervisetootena reklaamitakse sageli mittemahedaid supertoite, mis pole läbinud suuremaid kvaliteedikontrolle. Need võivad osutuda ebaefektiivseteks või hoopis pikaajalise kasutamise puhul kehas toksiinide kuhjumist soodustada.
- Vaata asukohamaad – Hiinast ei ole soovitatav ilma mahemärgiseta tooteid soetada. Supertoidud, mis toodetakse saastatud tööstuspiirkondades, ei saa olla vabad mürkainetest ja jääkainetest. On juhtumeid, kus Hiinast pärit toidulisanditest on leitud raskemetalli (pliid, elavhõbedat ja arseeni). Raskemetallide mürgistuse ja muude toksiliste teguritega seostatakse mitmeid haigusjuhtumeid.
- Vaata, et toode oleks GMO ja sünteetiliste lisainete vaba. GMO on elusolend (bakter, taim, loom), kelle pärilikkuse ainet on geenitehnoloogilisi võtteid kasutades muudetud. Ehkki GMO-taimed on haiguste- ning kahjuritekindlamad, võivad taime uued omadused loodust ja inimese tervist pöördumatult mõjutada. Seepärast vali alati mahetoode. Kontrollitud ökoloogilisest põllumajandusest pärit mahetoidu tootmisel ja töötlemisel on keelatud kasutada transgeenseid organisme.
- Väetoidu kvaliteeti ei näita pikim koostisosade nimekiri. Vali väetoit, mis sisaldab suurel hulgal just peamisi vajalikke koostisosi.
Toote spetsiifilised soovitused
Spiruliina ja Klorella. Kõik spiruliina ja klorella tootjad pole sama kvaliteediga. Paljud spiruliina tooted on kasvatatud piirkondades, mis on mõjutatad saastatud keskkonnast. Spiruliina imeb endasse toksiine otse keskkonnast, seega tasuks tööstuspiirkondi vältida. Väga hea kvaliteediga spiruliina ja klorella tulevad Taiwanist, kus on ere päikesevalgus ning puhas saastamata õhk. Aretatud klorella kasvab spetsiaalselt selleks otstarbeks tehtud mageveetiikides range kontrolli all. Kasutatakse maa-alust mineraalvett, mitte raskemetallidest saastatud merevett.
Kookosõli. Vali alati kookosõli, mis on klaaspurgis. Nii väldid seda spetsiifilist plastmassi maitset, mis plastmasspurgi puhul kookosõlile külge jääb. Klaaspurk aitab paremini säilitada ka toitaineid. Kookosõli, mis on toodetud plastikpurkidesse, on tihti masstoodang ning ka madalama kvaliteediga.
Parim ja puhtaim mahe kookosõli tuleb Filipiinidelt. Seal toodetud kookospähklid kasvatatakse ilma pestitsiidideta. Tooted on valmistatud küpsenud kookospähklite sisust mehaanilise pressimise teel, säilitades eksootilise maitse ja toiteväärtuse.
Kehva kvaliteediga (päritolu, pakend, transport) kookosõli võib olla juba ostes rääsunud. Selle ärahoidmiseks väldi odavaid, internetis leiduvaid pakkumisi ning eelista looduspoode, kus on väiksem valik hoolega valitud tooteid.
Koostanud: Anni Amor