Klorella ja spirulina erinevused: kumba eelistada?
| On aug.04,2020
Erinevad vetikad sisaldavad rohkelt inimesele kergesti omastatavaid kasulikke ühendeid ja tänapäeval on need ka globaalses kaubanduses kergesti kättesaadavad. Klorella ja spirulina vetikad on ühed populaarseimad väetoidud, mida kasutatakse tervise parandamiseks ja elujõu tõstmiseks. Kuna paljud inimesed tunnevad huvi nende vetikate erinevuste vastu, siis teeme selle nüüd puust ja punaseks selgeks. Mis on spirulina ja klorella erinevused? Milline on nende rohevetikate tegeliku tervisekasu vahe?
Klorella vähendab põletikke ja puhastab organismi
Klorella on roheline üherakuline mageveevetikas, mis sisaldab peroksisoomi proliferaatori aktiveeritud retseptorite väga tugevat kontsentratsiooni. Need retseptorid reguleerivad teadaolevalt inimese ainevahetust, tugevdavad immuunsüsteemi ja parandavad üleüldist tervislikku seisundit. Klorella on rikas klorofülli, kiudainete, valkude, vitamiinide, mineraalide, amino- ja nukleiinhapete poolest. Seetõttu peetakse seda väärtuslikuks funktsionaalseks toiduks, mis on saadaval nii tablettide kui ka pulbrina.
Klorella on kõige suurema klorofüllisisaldusega vetikas, mistõttu on tegemist väga tugeva verd ja kudesid puhastava ainega. Klorellat on eriti kasulik kasutada just puhastumiskuuri ajal, sest aitab väljutada raskemetalle, vähendab allergilisi reaktsioone ja põletikke. Lisaks organismi puhastamisele aitab klorella reguleerida menstruaaltsüklit, tasakaalustada organismi pH-taset, tugevdab veene, annab energiat, aitab tugevdada hingamisteid ning võib kergendada kroonilist põskkoopapõletikku ja allergilist nohu.
Spirulina – vähe kaloreid, kuid rohkelt valke
Rohke proteiini ja unikaalsete toitainete koostisega sinivetikas ehk spirulina on maal elutsenud juba miljardeid aastaid. Teistest vetika hõimkondadest erinevad sinivetikad raku omapärase siseehituse poolest. Arthrospira perekonna sinivetikad on ühtlasi kõige tuntumad maailmas – tervisetoodete all müüakse neid nimega spirulina, kuna perekonna varasem ekslikuks osutunud klassifikatsioon kandis just seda nimetust.
Spirulina kasvab Aafrika, Aasia, Lõuna- ja Kesk-Ameerika kõrge pH tasemega, toitainerikastes veekogudes. On teada, et seda kasutasid asteegid, kes kutsusid spirulinat te-chuitlatl’iks, mis tõlkes tähendab „kivi väljaheidet”. Tänapäeval kasvatatakse spirulinat spetsiaalsetes vetikafarmides mitmel pool üle maailma. Suuremad kasvatajad on USA, Tai, India, Taiwan ja Hiina.
Hea teada: valgud peaksid moodustama 10-20% päevasest toiduenergiast.
On teada, et vanad asteegid olevat manustanud spirulinat oma sõdalastele, et tõsta nende vastupidavust ja füüsilist jõudu. Spirulina on tuntud kui tugev immuunsüsteemi tugevdaja. Sisaldades vähe kaloreid ja täiuslikus koguses valkaineid, on tegemist suurepärase abimehena kaalualandamisel. Taimne valk hoiab kõhu pikalt täis ning aitab lihastel kasvada. Spirulinat kasutatakse ka kandidoosi ja akne korral, samuti veresuhkru ja kolesterooli taseme reguleerimiseks. Spirulina toimel toodab organism rohkem valgeid ja punaseid vereliblesid, mis aitavad viirustega võidelda. Spirulinas leiduv klorofüll aitab verd puhastada ja verre hapnikku viia.
Märkimisväärselt palju sisaldab spirulina oma kuivmassist valku, mida leidub lausa 60-71%. Valku vajab meie organism ligi 1000 keemiliseks reaktsiooniks, millest kõige olulisem roll on toetada keha uuenemisprotsessides ja kiirendada ainevahetust. Lisaks on valgud olulised tugeva immuunsüsteemi loomisel ning kannavad üle närviimpulsse. Valgud koosnevad aminohapetest, mis jagunevad kaheks: asendamatuteks, mida peab saama toiduga, ning asendatavateks, mida organism suudab ise sünteesida
Klorella ja spirulina peamised erinevused:
- Klorella on rohevetikas, mistõttu on selle klorofüllisisaldus 10 korda suurem kui spirulinal. Klorella sobib rohkem keha puhastamiseks mürkidest ja jääkainetest kui spirulina.
- Klorella sisaldab rohkem rauda kui spirulina: samuti on klorella rikas kaaliumi (K), kaltsiumi (Ca), kroomi (Cr), vase (Cu), raua (Fe), magneesiumi (Mn), mangaani (Mg), fosfori (P), seleeni (Se), naatriumi (Na) ja tsingi (Zn) poolest.
- Klorella sisaldab erilist kasvufaktorit, mis aitab parandada närvikudesid. Eriti hästi sobib see inimestele, kellel on aju ja närvirakke kahjustavad haigused.
- Erinevalt spirulinast on klorella vetikal rakutuum: spirulina on spiraalikujuline üherakuline vetikas, millel pole tõelist tuuma. Spirulina on suurem kui klorella. Sellel on pehme rakusein ja sinakasroheline värvus.
- Spirulina on tuhandeid aastaid vanem kui klorella. Usutakse, et spirulina tekkis koos esimeste veetaimedega.
- Spirulina sisaldab rohkem valke kui klorella. Spirulina sisaldab keskmiselt 60-71%, kuid klorella vaid 40%.
- Spirulina on suurem GLA ehk gamma-linoleenhappe allikas. GLA on kasulik rasv, mis aitab kaasa aju ja südame funktsioonide tugevdamisele.
- Spirulina sisaldab 7% rasva ja see on rikas gamma-linoleenhape (GLA) allikas. GLA-d peetakse tervislikuks rasvaks, mis on aju arengu ja südame funktsiooni jaoks ülioluline. Spirulina pakub ka erinevaid tervislikke rasvhappeid nagu alfa-linoleenhape, linoolhape, dokosaheksaeenhape (DHA), eikosapentaeenhape (EPA), stearidoonhape ja arahhidoonhape. Oma lipiidiprofiililt annab spirulina väheses koguses Omega-3 rasvhappeid, kuid see on rikas Omega-6 rasvhapete allikas. Korella on rikas aga polüküllastumata rasvade poolest. Kuid uuringud ei ole tõestanud, et see on rikas gamma-linoleenhappe allikas.
- Spirulina sisaldab kõrgemas kontsentratsioonis fükotsüaniini – fütokemikaal ja taimepigment, mis aitab ära hoida vähi teket.
- Spirulina on ideaalne supertoit rasedatele ning samuti efektiivne ravim aneemia korral, sest sisaldab kergesti omastatavat rauda ja takistab väliskeskkonnast tuleneva kaadmiumi kahjulikku mõju lootele. Spirulina aitab ennetada kõhukinnisust.
- Klorella uuringud seoses rasedusega on andnud vastakaid tulemusi. Väike doos on aidanud vältida raskemetallide mõju lootele ja kõrge rauasisaldus on osutunud äärmiselt kasulikuks. Samas on olnud ka neid rasedaid, kes on kurtnud haigestumist ja halba enesetunnet klorella kasutamisel raseduse ajal. Kuna klorella antitoksiline mõju on väga tugev, siis soovitame olla klorella kasutamisel raseduse ajal väga ettevaatlik.
- Mõlemad vetikad aitavad kaasa soolestiku tööle ja seedimisele, omavad antikantserogeenseid ja immuunsüsteemi turgutavaid omadusi.
Spirulina ja klorella kasutamine
Spirulina kasutamine:
Soovitatakse samuti 3 grammi päevas, mida võib suurendada 5-10 grammini päevas. Hea teada: 1tl = 5g ligikaudu. Alustada tuleb ka spirulinaga madalamast doosist, et keha jõuaks kohaneda ning siis suurendada sobivuse korral järk-järgult suurema doosini. Suuremat doosi kasutada 2-4 nädalat, siis alandada järk-järgult. Mõju on näha ka väiksema doosi (alates 0,8 mg) kasutamise korral.
Klorella kasutamine:
Soovitatakse manustada 3-4 grammi päevas, soovitavalt 20 minutit enne sööki. Alustada tuleb igal juhul madalamast doosist ning siis suurendada järk-järgult sobivuse korral suurema doosini. Maksimum doosi manustada iga päevaselt 2-4 nädalat, siis alandada jälle järk-järgult. Mõju on näha ka väiksema doosi (alates 0,8 mg) kasutamise korral.
“Restart kogu süsteemile”
See maitsev smuuti laeb sind uue energiaga ja annab kogu organismile taaskäivituse. Naudi värskendust ja toida end rohelise väega.
Vaja läheb:
- 1 väike õun
- 1 keskmine banaan
- peotäis spinatit
- ½ avokaadot
- veidi sidrunimahla
- peotäis lemmikuid marju
- 1 spl spirulina pulbrit
- 1 spl klorella pulbrit
Valmistamine
Blenderda kõiki koostisosasid vähemalt 1 minut. Klaasi/pokaali valades lisa juurde jääd ning naudi!
