Kiirtoit ja mürgised perfluoroalküülid
| 01. 04. 2018
Perfluoroalküülid on sünteetilised kemikaalid, mida kasutatakse näiteks kangaste, vaipade, paberi impregneerimisel. Kemikaalide ülesandeks ongi muuta materjalid sellisteks, et need ei laseks läbi õli, rasva ja vett. Kahjuks kasutatakse ka kiirtoidu pakendamisel paberit, mida on töödeldud perfluoroalküülidega. Inimesed söövad neid koos toiduga sisse ja nii saastub kemikaalidega ka nende veri. USA-s, kus kiirtoitu süüakse eriti rohkesti, leidub perfluoroalküüle juba peaaegu kõigi inimeste veres. Perfluoroalküülid põhjustavad tervisehädasid, millest kõige levinum on viljatus. Kuid perfluoroalküülid võivad põhjustada ka kilpnäärmehaigusi, vähki, immuunsüsteemi puudulikkust, kolesteroolitaseme tõusu.
Et vältida mürgiste perfluoroalküülide sattumist organismi, tuleks vältida kiirtoidu söömist, mida reeglina pakitakse just nende ainetega töödeldud paberisse. Kuid perfluoroalküüle leidub ka teistes toidupakendites, samuti on nendega töödeldud nn mittenakkuvate pindadega potte-panne. Kui viimaseid kuumutada, eraldub mürgiseid aure nii palju, et väikesed linnud võivad nende käes surra. Iga kord süüa tehes hingab inimene neid mürgiseid aure sisse, samuti saastub nendega potis või pannil valmistatav toit.
Niigi kahjulikku kiirtoitu himustades võiks niisiis mõelda ka selle pakendi kahjulikkusele, samuti tasuks kaaluda teflonpanni väljavahetamist lihtsama vastu.
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/01/chemicals-…