5 viisi, kuidas C-vitamiin aitab hoida Sinu tervist
| On apr.22,2020
C-vitamiin on võimas antioksüdant, mis aitab keha naturaalset kaitsevõimet tugevdada (1). Antioksüdandid on kehas vajalikud, et reguleerida vabade radikaalide – molekul, mis lõhub teiste molekulide struktuuri (nt. DNA, põhjustades molekuli struktuuri muutuse) – teket. Kui organism on terve, valitseb antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal, kui aga tasakaal on rikutud, muutuvad vabad radikaalid ohtlikuks, kuna käivitavad kahjulikud reaktsioonid, mida ainult antioksüdandid peatada saavad. Kuna C-vitamiini keha ei tooda ega varunda pikaajaliselt, siis kasutatakse järjepidevalt toidulisandeid, mis aitavad vitamiini taseme ühtlasena hoida.
Immuunsus
Ilmselt esimesi ja peamisi põhjuseid C-vitamiini tarbimiseks on immuunsuse tugevdamine, kuna C-vitamiin toetab mitmete immuunsüsteemi osade toimimist.
Näiteks, toetab C-vitamiin lümfotsüütide ja fagotsüütide teket veres. Need on rakud, mis toodavad antikehi, mille abil võitleb keha infektsiooni vastu (2). C-vitamiini kaitseb valgeid vereliblesid potentsiaalsete ohtude eest, pannes rakud efektiivsemalt tööle. Sarnaselt valgetele verelibledele, töötab C-vitamiin ka nahas, tugevdades naha loomulikku kaitsekihti (3). Samuti on uuringud näidanud, et C-vitamiin võib lühendada haavade paranemise aega (4, 5).
Madal C-vitamiini tase kehas võib olla nõrgema tervise üks põhjuseid. Näiteks kopsupõletikku põdevatel patsientidel on tihti C-vitamiini tase normaalsest madalam ning C-vitamiini toidulisandina tarbides on kopsupõletikust taastumine lühemaajalisem (6, 7).
Ennetus
On tõestatud, et C-vitamiin vähendab krooniliste haiguste tekke tõenäosust, südamehaiguste riski, kusihappe sisaldust veres ja ennetab rauapuuduse teket. Kuna antioksüdandid tugevdavad keha kaitsevõimet ja immuunsust, on keha, milles on piisavalt C-vitamiini, vähem vastuvõtlikum ja suudab end ise kaitsta.
Südame haigused on maailmas peamiseks suremuse põhjuseks (8). Faktoreid, mis südamehaiguste riski suurendavad on palju: näiteks kõrge vererõhk, madal HDL-kolesterooli (hea kolesterool) tase või kõrge LDL-kolesterooli (halb kolesterool) tase. C-vitamin aga vähendab nende faktorite mõju. Näiteks ühes kokkuvõtteuuringus (9) leiti, et 293 172 katseisikust kõigil, kes võtsid igapäevaselt vähemalt 700mg C-vitamiini, oli risk südame haiguste tekkeks 25% madalam kui neil, kes C-vitamiini toidulisandit ei võtnud.
Raud on oluline punaste vererakkude töös ja veres hapniku edasi kandmises. Kuid keha omastab toidust saadavat erinevat tüüpi rauda erinevalt ning mingi osa rauast võib jääda imendumata. Regulaarne C-vitamiini tarbimine aga soodustab raua imendumist. Näiteks taimse raua imendumist parandab 100mg C-vitamiini tarbimine 67% (10).
Mälu, mõtlemine ja vananemine
Dementsus on mõiste, mida kasutatakse halva mälu ja mõtlemise häirete kirjeldamiseks. See esineb pigem vanematel täiskasvanutel, kuid mõjutab siiski üle 35 miljoni inimese üle maailma (11). Kesknärvissteemi häired suurendavad dementsuse riski, aga C-vitamiini abil saab neid häireid ennetada. Tugeva antioksüdandina on C-vitamiin oksüdatiivse stressi (üks dementsuse riski suurendav faktor) leevendaja, kuna toimib oksüdatiivsete stressorite tasakaalustajana (12, 13). Lisaks on seostatud C-vitamiini madalat taste veres just dementsusega (14, 15). Mitmed uuringud (16, 17, 18) on näidanud, et kõrge C-vitamiini tase veres mõjutab positiivselt vananevat mälu ja mõtlemist.
Naturaalsel kujul on C-vitamiini näiteks punases pipras, apelsini mahlas, kiivis, brokkolis, tomati mahlas ja maasikates. Kuid üldiselt pole inimestel harjumust süüa iga päev üks apelsin või kaks kiivit, et päevane C-vitamiini annus kätte saada. Seetõttu on hea viis kehas õige C-vitamiini taseme hoidmiseks just toidulisandid.
Eliksiir on erinevate loodustoodete maaletooja, kes saab sind just õige C-vitamiini toidulisandi valimisel aidata. Soovitame võtta just neid C-vitamiine: